in Blog

Trends in travel-marketing en wat iedere marketeer hiervan kan leren

Dit kwartaal staat bij Marketing Guys de reisbranche in de spotlight. Door meer te lezen over deze sector en met klanten te spreken, viel een aantal trends in travel-marketing ons specifiek op. Trends die voor elke marketeer interessant kunnen zijn. Daarom delen we ze graag met je.

Tijdens onze tweemaandelijkse Marketing Meetup hebben Elias Crum (Marketing Guys) en Viktor Wubbe (Targetoo) deze trends verder toegelicht. Vooral de mogelijkheden van geo-targeting sprak de bezoekers erg aan. In deze blog lees je een verslag van de Meetup. Benieuwd of de trends ook jou kunnen inspireren? Lees dan snel verder.

Trend: Virtual Reality

Met Virtual Reality (VR) kun je je klanten alvast een voorproefje geven op de ervaring die hij of zij gaat hebben met jouw product of dienst. Een soort try-before-you-buy dus. De technologie ontwikkelt zich snel en is steeds beter beschikbaar. Voor marketeers is het echter wel de kunst om de hype te scheiden van het praktische gebruik. Tijdens de bijeenkomst kwamen al ideeën naar boven voor toepassing in branches als de optiekbranche en architectuur. De mogelijkheden zijn zeer divers. Een leuk voorbeeld vanuit de reisbranche vind je hieronder.

Trend: Big Data

Wist je dat het alweer 20 jaar geleden is dat de Bonuskaart werd geïntroduceerd? Er wordt inmiddels al lange tijd gesproken over het gebruik van allerlei soorten data voor marketing. En marketing levert zelf ook weer nieuwe data op. Maar het gebruik van die data om in de reisbranche beter gerichte aanbiedingen te maken wordt nu echt een nieuwe trend.

Ook in andere branches wordt steeds meer en beter gebruikgemaakt van alle beschikbare data. Online is ongeveer alles meetbaar en bezoekersgedrag te volgen. Bezoekers verwachten dan ook dat hun gedrag gemonitord wordt en zijn bereid data achter te laten in ruil voor een betere beleving en advies. Een echte must-see over dit onderwerp is de aflevering van VPRO Tegenlicht:‘What makes you click’.

Bron: Tegenlicht – What makes you click (VPRO) from webanalisten on Vimeo.

De kunst is om uit alle data juist die informatie te filteren die voor jou interessant is. En dan het liefst overzichtelijk weer te geven in een dashboard. Bij Marketing Guys werken we met Klipfolio. Deze dashboarding-tool geeft je de mogelijkheid om realtime resultaten te tonen en helpt je met het visualiseren van de trends en resultaten van bepaalde tests. Het uitvoeren van verschillende tests draagt bij aan het online succes. Wanneer converteert een bezoeker beter? Met A/B testen kun je bijvoorbeeld verschillende versies van een landingspagina tonen. Op basis van de test kun je kijken welke versie beter scoort. Dit kunnen hele kleine veranderingen zijn, de kleur van een button kan al verschil maken. Tools als Visual Website Optimizer en Hotjar bieden inzicht in het gedrag van een bezoeker op je site.

Trend: multichannel- of omnichannel-benadering

De beleving van een (potentiële) klant staat centraal. Door middel van offline communicatie heb je mooie mogelijkheden om die experience te bieden. Anders dan in het verleden zijn winkels en beurzen nu veel meer ingericht om die beleving te bieden. Denk hierbij aan de Vakantiebeurs waar de Kampeer- en Caravanindustrie actief de kampeerbeleving liet zien. Hal 12 werd zelfs helemaal omgebouwd tot een nieuw continent genaamd ‘Outfreeca’; voor het ultieme gevoel van vrijheid. Online doen ze dat via de website Camp-to-go.nl. Bekijk de video van een interview met KCI en Isabella.
Je ziet ook verschillende online bedrijven, die een fysieke vestiging openen: een experience of pop-up store. Het is dus interessant om een mix van off- en online middelen in te zetten; een multichannel strategie.

Huttopia voorbeeld experience store

Trend: geo-targeting en mobile

Er bestaan steeds meer mogelijkheden om je doelgroep via mobiel te targeten. Dit gaat verder dan het selecteren van je doelgroep op basis van interesses. Centraal staat dat je nu veel meer ‘met scherp kunt schieten’. Wat dacht je van geo-targeting (heel specifiek op bepaalde locaties), language targeting of de mogelijkheid om te selecteren op gebruikers die op een bepaald WiFi-netwerk ingelogd zijn? Eigenlijk kun je targeten op alle instellingen van je mobiel, zoals: besturingssysteem, GPS, taalinstelling en temperatuur.

Met geofence kun je heel gericht een specifieke locatie targeten. Je trekt in feite een cirkel om een bepaald adres en bereikt alleen de mensen in dat gebied. Kies de locatie waar jouw doelgroep zich bevindt. Een interessante toepassing is bijvoorbeeld het targeten van beursbezoekers en die mensen jouw banner laten zien. Dat kan tijdens de beurs zelf maar ook na afloop als men uit de beurshectiek is en er meer kans is dat de bezoeker converteert.

Location based targeting

Viktor van Targetoo vertelt meer over deze trends. Wat Viktor voor zijn klanten wil bereiken is dat ze top of mind zijn bij hun doelgroep. Daarvoor zetten ze mobiele campagnes op voor zowel performance als awareness of branding doelstellingen.
In zijn presentatie liet Viktor een aantal succesvolle campagnes (met een travel tintje) zien. We noemen een paar voorbeelden ter inspiratie:

  • Thalys: targeting op het spoortraject van de trein, met aanvullend targeting op gebruikers van het Wifi-netwerk in de Thalys. Zo weet je vrij zeker dat je de Thalys-treinreizigers bereikt.
  • De Bijenkorf wilde graag Russische en Chinese toeristen in Amsterdam bereiken. Hiervoor werd gefocust op gebruikers, waarvan de mobiele telefoon op de Russische of Chinese taal staat ingesteld, op de locatie Schiphol en specifieke locaties in Amsterdam. Voor een goede conversie werd een banner getoond in hun eigen taal en ook in een vertrouwde omgeving doordat er geadverteerd werd op populaire titels uit die specifieke landen.
  • Voor een wintersportmerk zijn heel specifiek skiërs getarget, bijvoorbeeld op de locatie Snowworld Zoetermeer, maar ook Nederlanders in Oostenrijk op de piste. Dit is mogelijk door de geo-targeting en de taalinstelling op het mobiele device. De banners werden vertoond op relevante sites als Zoover en sneeuwhoogte.nl. Eenmaal terug in Nederland  werden de banners wederom vertoond aan de doelgroep middels de retargeting pool.

geo-targeting in display campagne

Een vraag die vaak gesteld wordt is: ‘Heb ik daar als gebruiker wel toestemming voor gegeven?’ Er is altijd een spanningsveld tussen het verzamelen van data en het nut ervan en privacy. Bij het downloaden van (gratis) apps ga je akkoord dat partijen je gepersonaliseerde reclame mogen sturen. Dat staat in de algemene voorwaarden. Zolang als je die app hebt gedownload, is targeting dus mogelijk.

Zijn deze campagnes nu alleen voor grote bedrijven op te zetten? Het antwoord is gelukkig ‘Nee’. Het wordt steeds laagdrempeliger. Dat een goede display campagne kan zorgen voor een verbetering van je SEA-prestaties en een toename van direct verkeer, maakt het dus erg interessant om in te zetten.

Benieuwd hoe je deze trends kunt toepassen?

En hoe wij je daarbij kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier.

Tip: bekijk onze pagina speciaal voor Travelmarketing 3.0 hier.

Wil jij volgende keer ook onderdeel zijn van de discussie? Meld je aan voor de volgende Marketing Meetup.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze blog is geschreven door Mirjam Boode, projectmanager bij Marketing Guys.

Geef een reactie op dit bericht